Mezoterapija tretman metoda koji uklanja bore i usporava starenje


Telo oko 30. godine života počinje da se menja, a prve promene vidimo na koži lica i tela. Jedan od najpopularnijih kozmetičkih tretmana za podmlađivanje lica je mezoterapija. Koristi se u cilju regeneracije kože kojoj se na ovaj način poboljšava struktura i vitalnost.

Svakodnevno izlaganje raznim štetnim uticajima kao što su sunce, vetar ili drugi nepovoljni atmosferski utiacaji, deluju negativno na kožu, čineći da ona gubi vlažnost i kolagena vlakna. Mezoterapija se pored primene za podmlađivanje kože koristi i u tretmanima uklanjanja masnih naslaga i celulita.

Šta je mezoterapija?

Mezoterapija je savremena, anti-age, nehirurška metoda. Podrazumeva ubrizgavanje određenih sastojaka neophodnih za zdravlje kože u njen centralni deo tzv. ezoderm, po kome je metoda i dobila ime. Sastojci koji se ubrizgavaju su vitaminski kokteli odnosno komibinacija minerala, antioksidanasa i ostalih aktivnih supstanci.

Indikacije koje tretira mezoterapija

- Regeneracija kože
- Lečenje akni
- Sužavanje pora
- Lečenje hiperpigmentacije kože
- Poboljšanje teksture i elastičnosti kože
- Uklanjanje ožiljaka
- Redukcija i smanjenje bora
- Opadanje kose
- Uklanjanje strija
- Redukcija celulita
- Smanjenje masnih naslaga


Mezoterapija može da se izvodi kako injekcijama tako i metodom bez igala. Prva njena upotreba bila je u svrhu redukcije bolova. Mezoterapiju je prvi primenio M. Pistor 1952. godine u Francuskoj.

Godine 1987. je Francuska Medicinska Akademija mezoterapiju priznala kao sastavni deo tradicionalne medicine. Koristila se za smanjivanje celulita, masnih naslaga, za ublažavanje bolova, za podmlađivanje, za pospešivanja rasta kose i poboljšanja izgleda kože.

U poslednjih desetak godina, došlo se do saznanja o raznim procesima starenja kože. Tada se ustanovilo da tretman mezoterapije najbolje od svih drugih metoda podstiče intenzivnu regeneraciju kože.

Starenje kože dovodi do raznih promena u njenoj strukturi, elastičnosti i nejednakosti u pigmentaciji. Gubi se potkožno masno tkivo, koža samim tim postaje slabije prokrvljena, a na njenoj površini se javljaju prošireni kapilari.

Sve ove promene uglavnom nastaju sa smanjenom funckijom fibroblasta, kao i pod štetnim uticajem UV zračenja i slobodnih radikala kao i pod negativnim uticajem spoljašnjih faktora.

Aplikacijom vitamina, antioksidanata, hijaluronske kiseline, kolagena i aminokiselina direktno u kožu omogućava se momentalno snabdevanje krvnih sudova kože svim potrebnim sastojcima.

Ovaj vitaminski koktel podstiče fibriblaste na produkciju kolagena i mladog vezivnog tkiva. Tada se koži vraća sjaj i tonus, dok mimika i prirodan izraz lica ostaju očuvani u potpunosti.

Mezoterapija tretman metoda koji uklanja bore i usporava starenje


Kako mezoterapija funkcioniše?

​Površinski sloj kože je napravljen tako da ima funkciju barijere prema raznim supstancama iz spoljne sredine. Time štiti naš organizam i ujedno ne dozvoljava resorpciju više od 10% aktivnih supstanci koje postoje u regenerativnim kremama. Zbog toga kreme ne daju efekat podmlađivanja u potpunosti.

Cilj mezoterapije u procesu podmlađivanja i regeneracije kože jeste povećanje unosa fibroblasta. Takođe mezoterapija služi i za unošenje pune koncentracije aktivnih supstanci neophodnih za obnavaljanje zdrave i mladalačke kože. Kako se ove procedure ponavljaju samim tim se smanjuje dubina bora, povećava se količina kolagena u koži i popravlja se tonus lica i same kože.

Priprema i tok tretmana

​Koktel koji se ubrizgava pod kožu se sastoji od vitamina A, B, E, C, minerala, aminokiselina, ko-enzima, DNK, jona Mg, Na, K, Ca, stem ćelija, oligoelemenata, EGF (epidermalnog faktora rasta) i FGF (fibroblastnog faktora rasta). Svi ovi sastojci su neophodni za pravilnu ishranu kože.

Preporuka je da se na tretman dođe bez šminke, odnosno čistog lica. Ukoliko je lice našminkano, šminka se pre tretmana skida i koža se čisti tonikom. Na očišćeno lice se nanosi piling maska koja deluje na licu oko 10 minuta.

Maska u sebi sadrži AHA (Alpha-Hydroxy Acids) i glikolnu kiselinu koja pomaže koži sklonoj aknama da se regeneriše.

Zatim se na kožu nanosi lokalna anestezija u vidu kreme, koja deluje oko 30 minuta. Nakon toga se uz pomoć tanke igle unosi mezokoktel potpuno bezbolno. Aplikuje se malom iglom u središnji, treći sloj kože direktno u njenu mikrocirkulaciju.

​Mikroiglice čija se dužina može podestiti, izazivaju vertikalne ubode na koži pod uglom od 90 stepeni. Pacijentima koji se plaše iglica može se raditi mezoterapija laserom. Tada se mesto igle koriste frakcionisani laserski zraci koji prave mikronske rupice u površinskim slojevima kože.

Na taj način se osigurava dopremanje aktivnih supstanci direktno u krv. Time se doprinosi detoksikaciji i popravljanju opšteg stanja kože kao i stimulaciji kolagena i elastina.

​Tretman mezoterapijom traje oko 30 minuta. Pacijent tada oseća blago peckanje i zatezanje kože. Nakon tretmana je uobičajena pojava crvenila tretiranog dela kože koja može da se zadrži i do 24 h. Posle tretmana pacijenti se odmah mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima bez bilo kakvog perioda oporavka.

​Mezokokteli sadrže i visok procenat hijaluronske kiselina koja predstavlja prirodni sastojak kože koji se gubi sa godinama. Hijaluronska kiselina za sebe veže molekule vode te se koža na taj način hidrira i postaje jedra. To je osnov pravilne nege kože. Ostale supstance kao što je silicijum, DMAE, doprinose zatezanju i stimulaciji novog kolagena u koži.

​Za najbolje rezultate za većinu indikacija i promena na koži, preporučljivo je uraditi 4-6 tretmana u razmacima od 1-2 nedelje.

Mezoterapijsksi tretmani se mogu raditi u bilo koje doba godine, bez obzira na to da li je koža osunčana ili nije.

Načini apliciranja mezoterapijskih koktel?

Brzina postizanja rezultata čine mezoterapiju vrlo popularnom metodom, jer se rezultati vide već posle prvog tretmana. Postoji nekoliko načina apliciranja mezoterepijskih koktela, a to su:


- Mezoterapija iglom
- Dermaroler odnosno dermapen
- Mezoterapija aparatom
- Mezoterapija laserom

Mezoterapijom bez igle odnosno dejstvom radio talasa i uz udruženo dejstvo mezokoktela se dolazi do značajnog poboljšanja stanja kože. Ovde se koriste preparati na bazi hijaluronske kiseline, stimulatori sinteze kolagena, preparati za lifting, vitamini...

​Ova procedura radio talasima je vrlo komforna, potpuno bezbolna i vrlo ekonomična, te se preporučuje za redovno održavanje kože.

​Mezoterapija iglom se radi sa tankim iglicama uz pomoć kojih se u mezoterm ubacuju aktivni kokteli. Aparatom odnosno mezoterapijom bez igle se određenim niskim frekvecijama radio talasa stvara probojnost ćelijske membrane. Tada se aktivni kokteli ubacuju direktno u ćelije mezoterma.

Najbolji rezultati su se pokazali sa tretmanima iglicama i laserom, jer se na taj način aktivne supstance postavljaju u dublje slojeve kože. Ove tretmane mogu sporovoditi isključivo licencirani i iskusni lekari.

​Dermaroler je mali valjak sa specijalno konstruisanim mikrohirurškim iglama, pomoću kojih se mezoterapijski koktel unosi u kožu. Pored dejstva samog preparata, kod svakog tretmana iglama postoji i efekat mikrotraume koji dovodi do stvaranja novog tkiva.

​Dermalorelom se može tretirati lice, vrat, dekolte kao i koža celog tela. Svaki pacijent ima svoj dermaroler, koji se može koristiti za više tretmana. Aparat dermaroler je prelazna varijanta između mezoterapije sa iglom i mezoterapije aparatom odnosno bez igle.

Koje su prednosti mezoterapija?

​Ovaj nehirurški tretman za podmlađivanje lica i drugih delova tela ima sledeće prednosti:


- Poboljšanje tena i sjaja kože
- Zdrav odmoran izgled lica
- Podmlađuje kože na potpuno prirodan način
- Povećanje elastičnost i čvrstine kože
- Rad na prevenciji stvaranja bora
- Poboljšanje tonusa i elastičnosti opuštene kože na licu, rukama, dekolteu i vratu
- Svi tipovi kože se mogu tretirati mezoterapijom bezbedno i efikasno

Mezoterapiju treba isključivo koristiti u preventivne svrhe, jer se na taj način uspešno može usporiti starenje kože i njen deformitet.

Koje vrste mezoterapije postoje?

Pored toga što podmlađuje kožu, mezoterapija deluje i na celo telo. Sa ovim tretmanom se uspešno mogu redukovati problemi sa celulitom, efikasna je u uklanjanju podočnjaka i pospešuje rast kose.

​Postoje tri vrste mezoterapije sortirane prema delu tela koji se tretira:


- Mezoterapija lica – koristi se kod hidratacije i za podmlađivanje kože lica. Uklanja podočnjake, bore, fleke i ožiljke.
- Mezoterapija kose – upotrebljava se kod problema sa vlasištem, opadanja kose, proređenosti dlaka, kod tanke i oštećene kose. Ova terapija se koristi da bi se rešili problemi seboreje i peruti.
- Mezoterapija tela – mezoterapija tela obuhvata područje ruku, nogu i dekoltea. Veliki učinak je pokazala u procesu uklanjanja strija i celulita sa butina nogu.

Ovu metodu lečenja mogu da praktikuju usključivo lekari koji su usko specijalizovani za primenu mezoterapije. Pacijenti bi trebalo pre nego što počnu sa tretmanom da provere opštu krvnu sliku i stanje sopstvenog organizma. Neophodno je doktoru naglasiti ukoliko pacijent pati od nekog zdravstvenog poremećaja, ako uzima antibiotike ili neke druge lekove.

​Samo na taj način lekar može steći pravu sliku o zdravstvenom stanju pacijenta i na osnovu toga raditi tretman mezoterapijom. Svaki mezokoktel se pravi posebno za svakog pacijenta u zavisnosti od godina, pola, težine i problema zbog kojeg se neko odlučuje na ovaj postupak.


Mezoterapija lica

Mezoterapiju lica mora da obavlja licencirani lekar, koji je prošao kroz obuku izvođenja ovog tretmana. Koristeći tanku iglu, lekar ubrizgava u kožu mezokoktel koji popravlja stanje oštećene kože. Igla prodire u kožu lica na veoma malu dubinu, svega 4-13 mm. Broj injekcija, sastav leka koji se ubrizgava u kožu i dubina na koju igla prodire su individualni za svaku osobu.

Tretman mezoterapije lica traje oko 30 minuta. Nanosi se anestetik u vidu kreme te je tretman potpuno bezbolan. Posle tretmana je moguća pojava modrica koje brzo prolaze. Alergijeske reakcije su retke. Nakon tretmana mezoterapijom treba izbegavati izlaganje suncu kao i jače znojenje, kako se lice ne bi inficiralo.

Mezoterapija lica se obavlja najnovijim uređajem dermapenom. Dermapen je uređaj koji sadrži mnoštvo mikroiglica koje precizno i kontrolisano probijaju kožu do određene dubine. Na taj način se omogućava ubacivanje aktivnih supstanci u kožu sa ciljem rehidratacije, redukcije bora, ožiljaka i pigmentacije. Koža se regeneriše, dobija punoću i bolji tonus.

Mezoterapija lica se koristi za:

- Hidrataciju i podmlađivanje kože
- Ublažavanje finih bora oko očiju, na licu i vratu
- Uklanjanje podočnjaka
- Ublažavanje fleka i pigmentacije


Koliko se često izvodi, kada se vide rezultati?

​Radi se serija mezoterapija jednom nedeljno od po 2-6 tretmana, ali najčešće su to četiri tretmana. Kada se radi mezoterapija podočnjaka upotrebljavaju se mezokokteli za izbeljivanje. Ovo je efikasan tretman kada je reč o problemima tamnih kolutova oko očiju.

​Mezoterapiju lica je moguće kombinovati sa drugim metodama. Najbolje se slaže sa tretmanima hijaluronom. Ova kombinacija mezoterapije i hijalurona smanjuje veličinu podočnjaka i uklanja umoran izgled lica. Takođe je odlična kombinacija mezoterapije i mezoniti koji utiču na zetezanje kože. Upotrebljava se u regiji oko očiju i znatno redukuje podočnjake.

​Ako postoji bilo kakav razlog da pacijent želi da izbegne iglice i bockanje po licu, postoji i bezbolan način da se uklone problemi bora i podočnjaka. Elektroporacija ili mezoterapija bez igle je tretman koji se izvodi aparatom.

​Ovakav tretman ubacuje aktivne materije dublje u kožu. Ovde ne postoji mogućnost infekcije kože i pojave otoka, za razliku od standardne mezoterapije.

Kome se ne preporučuje i o čemu treba voditi računa?

Mezoterapija nema neželjenih efekata, a to je najbolje i najvažnije od svega. Ponekad se može javiti samo blagi otok ili crvenilo koji se povlače u potpunosti za 24 h do 48 h.

​Pre terapije i nakon nje ne sme se uzimati preparat koji u sebi sadrži aspirin. Ukoliko pacijent koristi neke lekove ili ima određene alergije treba pre tretmana to saopštiti terapeutu, zbog mogućih reakcija. Zato je prethodno konsultovanje sa lekarom koji će pacijentu raditi tretman od velikog značaja.

Ukoliko se tretiraju podočnjaci, crvenilo oko očiju može perzistirati malo duže, ali i to se sve povlači u roku od nekoliko dana.

Pre tretmana je potrebno da se pojede visoko proteinski obrok i da se izbegava upotreba kofeina i drugih stimulansa. Nakon tretmana mezoterapije lica je poželjno pridržavati se sledećih saveta:


- Izbegavanje sunca i sunčanje
- Izbegavanje intenzivnog vežbanja 2-3 dana nakon tretmana
- Izbegavanje tuširanja vrućom vodom u narednih 10 sati nakon tretmana
- Ne koristiti šminku niti neke druge proizvode koje služe za negu kože lica
- Izbegavati garderobu sa kragnom da ne bi došlo do iritacije kože.

Tretman nije preporučljiv kod osoba sa srčanim oboljenjima, sa alergijama, kancerima, raznim kožnim oboljenjima, kod dijabetičara i trudnica.

Mezoterapija lica nije zamena za filere, laser i facelifting. Od ove metode treba da se očekuje svežiji izgled, sjaj kože, izjednačene bore, hidriranost i elastičnost kože. Mezoterapijom se ne može uticati na već nastale bore, opuštenost mišića lica i nedostatak masnog tkiva.


Mezoterapija kose

Pored mezoterapije lica i tela može se raditi i mezoterapija kose. Tretman mezoterapije kose se izvodi dermapen aparatom. Aparat se sastoji od mnoštva mirkoiglica koje pulsiraju i prave mikronske ubode koji dopiru do korena odnosno folikula dlake.

​Ubrizgavanjem lekovitih koktela se ubrzava cirkulacija i vraća se vitalnost dlake i celog vlasišta. Aktivne supstance ovih preparata jačaju i obnavljaju koren dlake, usporavaju i zaustavljaju opadanje kose. U situacijama da na mestu uboda ne postoje dlake, mezoterapijom je moguće pospešiti njihov ponovni rast.

​Ovim tretmanom se u koren kose injektiraju prirodni biljni ekstrakti, kao što su razni vitamini ili lekovi.

Mezoterapija kose je vrlo uspešna metoda koja sprečava opadanje i pospešuje rast nove kose na mestima gde nije postojala.

Tretman mezoterapija kose utiče na:

- Rast novih vlasi
- Smanjenje gubitka kose
- Hidrira i hrani vlasište
- Obnavlja i ojačava folikul dlake
- Vraća živost i sjaj kosi
- Čini je bujnijom
- Pomaže pri lečenju seboreje i peruti


Koliko se često izvodi, kada se vide rezultati?

U proseku je preporuka da se uradi od 6 do 10 tretmana u razmacima od 10 dana. Već posle trećeg tretmana vidljiva su poboljšanja. Koliko će se tačno tretmana raditi zavisi od površine koja se tretira i kvaliteta same dlake. To određuje lekar specijalista na osnovu opšteg stanja pacijenta.

Mezoterapija kose se može kombinovati i sa drugim tretmanima. Za konkretno ovaj tretman je najbolje kombinovati ga sa PRP kose kako bi se dobili što bolji efekti. Pacijenti koji su radili ove tretmane primetili su da je poboljšana cirkulacija krvi nakon tretmana.

Kome se ne preporučuje i o čemu treba voditi računa (kontraindikacije)?

​Mezoterapija se ne preporučuje trudnicama, osobama sa autoimunim oboljenjima, osobama koje imaju poremećaj zgrušavanja krvi, koji su alergični na neki od sastojak mezokoktela, kao i osobama koje imaju bakterijske infekcije kože.

​Mezoterapija kose se prvenstveno koristi u preventivne svrhe i nije zamena za laser, facelifting ili hijaluronske filere. Mezoterapija vraća sjaj kosi, čini je bujnijom i zdravijom.

Mezoterapija tela

Mezoterapija tela je podjednako zastupljena kao i mezoterapija lica. Efekti su neverovatni, a problemi koje ova metoda rešava su:

​- Opuštenost kože
- Celulit
- Ožiljci
- Strije
- Masne naslage

Ponakad je moguće samo jednim koktelom redukovati više problema odjednom. Za rešavanje problema sa masnim naslagama, celulitom ili slabim tonusom kože predviđeni su mezokokteli koji uspešno rešavaju te nepravilnosti. Reaguju tako da podstiču oslobađanje i sagorevanje masti i ubrzavaju cirkulaciju.

​Ove supstance dodatno omogućavaju bolju drenažu ili imaju diuretičko dejstvo. Kao krajnji rezultat se dobija zategnuta i jedra koža bez jastučića i narandžine kore.

​Celulit nije posledica generalizovane gojaznosti, tako da se ne može rešiti gubitkom kilograma. Mnogo je faktora koji utiču na pojavu celulita. Najčešće su to hormonske promene u pubertetu i trudnoći, kontraceptivi, nepravilna ishrana, konzumiranje duvana i kafe, fizička neaktivnost, genetska predispozicija i td.

​Mezoterapija je veoma efikasna metoda u lečenju celulita.

​Nekada se mogu koristiti sterilne supstance koje sadrže jednu aktivnu supstancu kao što je hijaluronska kiselina, vitamin C, vitamin A, ili aminokiseline. Međutim mogu se koristiti i kokteli navedenih supstanci u zavisnosti od toga kakav cilj se želi postići.

​Mezoterapiju za celulit moguće je kombinovati sa drugim procedurama kako bi se dobili što bolji efekti. To su mezolipoliza, lasersko uklanjanje strija i lasersko zatezanje kože.

Koliko se često izvodi, kada se vide rezultati?

​Potrebno je dva do tri tretmana mezoterapijom da bi se vide rezultatu kod uklanjanja i redukcije celulita. Broj tretmana je individualan i zavisi od godina klijenta, tretirane regije, kao i životnih navika osobe koja radi tretman. Pušenje ili prekomerno izlaganje štetnim sunčevim zracima ili solarijumima dodatno utiču na kvalitet kože i uništavaju je.

​Nakon serije od 8 do 10 tretmana redukcija celulita je itekako vidna i značajna, a koža postaje zdravija, čvršća i zategnutija. Prvi rezultati su obično vidljivi nakon 2 – 3 tretmana, a nakon serije tretmana količina masnih naslaga je značajno smanjena. Primenom mezoterapijskih koktela se regeneriše limfna i krvna drenaža, jača se vezivno tkivo i deluje se na masne naslage.

​Nakon toga koža je zdravija, zategnutija i čvršća.

Mezoterapiju tela je idealno raditi u zimskom periodu, naročito tretmane redukovanja celulita. Time se priprema koža i zateže telo za period kada dođe upotreba kupaćih kostima.


Kome se ne preporučuje i o čemu treba voditi računa (nuspojave)?

​Kontraidikacije za mezoterapiju su razna autoimuna oboljenja, poremećaji u zgrušavanju krvi i bakterijeske infekcije kože. Ovi tretmani se ne smeju raditi u trudnoći ili kod obolelih od diabetesa.

​Mezoterapija nije predviđena za smanjenje telesne težine. Ona se koristi za uklanjanje masnih naslaga i celulita na telu, koji ne reaguju na dijete i redovno vežbanje.

Kombinacija mezoterapije sa drugim tretmanima

​Mezoterapija lica, tela i kose se preporučuje u kombinaciji sa drugim tretmanima. U zavisnosti koji deo tela se tretira, tretmani mezoterapije se mogu kombinovati sa RF liftingom i mioliftom za postizanje idealnih rezultata.

​Mezoterapija može biti izvanredna dopuna drugim estetskim procedurama kao što su tretman hijaluronskom kiselinom, tretmani lepote, hemijski pilinzi i hirurški lifting. Redovnim tretmanima se značajno odlaže period korišćenja agresivnijih hirurških metoda.

Iskustva naših klijenata

Osobe koje su sklone borama oko usana ili očiju ili osobe koje imaju probleme sa kožom pomoć nalaze u tretmanima mezoterapije. Retki su slučajevi gde se javljaju otečenost ili crvenilo kože nakon tretmana. Lice dobija mladalački sjaj i to odmah nakon samo jednog tretmana.

Efekat nakon mezoterapije je vidljiv kod svih pacijenata od 70 % do 90 % u zavisnosti od individulanog problema, stanja kože i organizma. Serija se može ponoviti za 6 do 12 meseci, ili se može raditi jedan tretman održavanja, jednom u dva meseca.

​Cene mezoterapije zavise od načina apliciranja mezoterapijskih koktela kao i od stanja kože i površine regije koja se tretira. Svakako da će cena tretmana za redukovanje bora oko očiju biti manja od tretmana redukovanja celulita na predelu butina.

​Za kraj ostaje samo da izaberete odgovarajuću polikliniku gde će vam stručno osoblje podmladiti kožu lica, tela ili kose metodom mezoterapije.

Bilo da vam je potrebna mezoterapija lica, mezoterapija kose ili mezoterapija tela, efekti će biti vidljivi odmah, a izgubljena svojstva kože ponovo regenerisana. Zapamtite, nikada nije kasno da se počne sa mezoterapijom.