Laserska epliacija način za trajno uklanjanje neželjenih dlačica


Problemi sa neželjenim dlačicama se sa tretmanom laserske epilacije rešavaju za sva vremena.

Metoda je minimalno invazivna i potpuno neškodljiva. Upotreba ove metode je preporučljiva kako muškarcima tako i ženama.

To je razlog zašto se sve više ljudi, razne dobi okreću rešavanju maljavosti isključivo ovim tretmanom.

Laserska epilacija je medicinska, svetski priznata metoda.

Sa njom se na brz i efikasan način uklanjaju neželjene malje sa tela.

Odnosno efekat je trajno uklanjanje neželjenih dlačica.

Ovaj vid epilacije se može koristiti na svim tipovima kože, u potpunosti je neškodljiv te se može koristiti i na veoma osetljivoj koži.

Laserska epliacija način za trajno uklanjanje neželjenih dlačica


Šta je u stvari laserska epilacija?

Laserska epilacija

predstavlja svetski priznatu metodu koja je najdelotvornija u trajnom uklanjanju dlačica sa kože. Moguće ju je primeniti na celom telu, osim u predelu oko očiju. Još jedna prednost ove metode je uspešno uklanjanje svih dlačica i svetlog i tamnog pigmenta.

Laserska epilacija se razlikuje od svetlosne IPL metode. Medicinski laseri su aparati kojima se trajno uklanjaju dlačice i problemi maljavosti. Svetlosni zrak koji baca laser je usmereniji na određenu dlaku i njen folikul i ne uništava okolna tkiva. Kozmetološki aparati za depilaciju nisu laseri u pravom smislu. Oni imaju malu energiju svetlosnog snopa i raspršuju svoje zrake na šire područje kože.

Sa svetlosnom IPL metodom dlačicama se samo uspori rast. Posle određenog vremena, dlačice počinju ponovo da rastu, kao i pre početnog tretmana.

Medicinski diodni laser

ima mnogo veću snagu nego kozmetički laseri kao što je IPL. Kozmetičke lasere koriste kozmetičari, što nije slučaj sa medicinskim laserom. Na njima mogu da rade samo sertifikovani lekari. Na taj način obezbeđuje se efikasan i bezbedan tretman.

Prednosti tretmana laserskom epilcijom jeste u uklanjanju malja koje najčešće predstavljaju neki problem. Ti problemi mogu uticati na socijalnu ulogu u društvu ako se jave kao prekomerna maljavost lica. Stalnim brijanjem ili depilacijom koža može postati iziritirana, a takođe se može javiti svrab ili crvenilo.

Kada se primenjuje tretman laserom i šta se postiže?

Epilaciju laserom mogu primenjivati svi i muškarci i žene, bez bojazni od negativnih posledica. Primenjuje se kod prekomerne maljavosti, radi izbegavanja urastanja dlaka na delovima tela koji se često depiliraju ili oštećuju brijačem.

Žene su sklonije uklanjanju neželjenih dlačica sa delova tela kao što su pazuh, potkolenice ili prepone. Na ovim regijama dlake često urastaju, što može dovesti do upale folikula dlake. Folikulitis može dovesti do stvaranja bubuljica ili čireva na koži. Iz tog razloga, epilacija laserom je znatno u prednosti od tretmana koji se zasnivaju na sličnoj osnovi.

Kod muške populacije, maljavost je najizraženija u predelu ramena, vrata, leđa, stomaka i na licu u predelu jagodica. Razlog zašto se veliki broj muškaraca opredeljuje za laser jesu estetski razlozi, dok sportisti to rade iz praktičnih razloga.

Posledice laserske epilacije:

- Trajno, uspešno i brzo uklanjanje dlačica
- Bezbedna metoda
- Uklanjanje dlaka svih pigmenata
- Sertifikovani lekari sa višegodišnjim iskustvom
- Rezultati vidljivi već posle prvog tretmana
- Uklanjanje uraslih dlaka
- Idealno rešenje za upane procese
- Koža postaje mekana i svilenkasta na dodir

Kako izgleda tretman laserskom epilacijom i kako laser funkcioniše?

Tretmani laserskom epilacijom se rade pomoću posebnih aparata.Tu su diodni laseri koji proizvode svetlost određene talasne dužine i određene boje. Koja će se ciljna struktura kože tretirati, zavisi od razlike u talasnoj dužini tog laserskog zraka.

Neposredno pre procedure dlačice će biti podvrgnute tretmanu skraćivanja na nekoliko milimetara iznad površine kože. Laser se zatim podešava u skladu sa bojom, debljinovm i lokacijom dlačica koje će se tretirati, kao i bojom kože pacijenta.

U zavisnosti od lasera ili izvora svetlosti, pacijent i doktor moraju da nose odgovarajuću zaštitu za oči. Takođe je neophodno zaštititi spoljašnje slojeve kože hladnim gelom ili specijalnim rashladnim uređajem. Ovo pomaže laserskom snopu svetlosti da prodre kroz kožu.

Na željeno pordručje se nanosi hidrogel. Glava lasera se prislanja na kožu i pomera preko područja koji se tretira. Laser emituje impulse energije na površini veličine 8-14 mm, koje pacijent oseća kao blago peckanje. Kod izuzetno osetljivih osoba moguće je nanošenje anestetske kreme pre postupka.

Laser radi na taj način da svoje zrake usmerava direktno ka pigmentu u samom folikulu dlake koji je najizražajniji. Dlaka sprovodi laserski zrak do svog korena. Pulsirajući snop svetlosti je tačno određene talasne dužine (810 nm). Svaki puls lasera traje samo delić sekunda i može istovremeno da tretira mnogo dlačica. Time se velike površine dlačica na telu uklanjaju za jako kratko vreme.

Laserski zrak se na kraju rasprsne uz pomoć svetlosne energije i melanina. Taj proces izaziva toplotnu energiju koja uništava koren dlake, ali i okolni sloj epitela oko samog folikula. Celi ovaj postupak se naziva fototermoliza.

Laser diodom hladi tretirani deo kože odvodeći toplotu. Ovo dovodi do toga da je celi postupak laserom komforan i bezbolan. Po završenom tretmanu rezultati su trajno uklonjene dlake, kao i DNK zapis dlačice. Zbog toga, dlaka koja je tretirana ovom metodom, više ne može da iznova raste, jer ne postoji.

Kada se postupak završi, klijent dobija kesice sa ledom, anti-inflamatorne kreme ili losione kako bi se olakšala svaka nelagodnost.

Svakim sledećim tretmanom postupak se iznova ponavlja, a dlake bivaju sve tanje i svetlije. Kako je koren dlake oštećen, tako je i njen rast znatno usporen. Dlačice čiji je pigment crvenkast kao i dlačice koje su svetlije zahtevaju više tretmana u odnosu na dlačice tamnijeg pigmenta. Tamnije i deblje malje proizvode više toplote.

Važno je znati da laserski zrak ne utiče na strukturu ostalog dela kože. Dakle, laser kroz kožu prolazi bez ikakvih posledica. Za tretiranje dlaka bez pigmenta ovaj metod nije koristan. Tada je najbolje izabrati tretman elektorlizom.

Na kojim delovima tela se radi epilacija?

Tretmani laserskom epilacijom su preporučljivi i pouzdani za bilo koji deo tela, osim predela oko očiju. Najviše se tretiraju noge, prepone, pazuh, gornja usna, brada, ruke i intimna zona. Tretmani su prilagođeni svim tipovima kože.

Aparati su predviđeni tako da se sa njima mogu obuhvatiti velike površine tela, što omogućava maksimalne rezultate.

Epilacija laserom u svrhu terapije

Ova vrsta terapije je idealno rešenje za upalne procese korena dlake. Oni uglavnom nastaju nakon depilacije voskom. Za ovakve slučajeve epilacija laserom se primenjuje kao terapija.

Kako bi se uklonio problem bolnog i neprijatnog osećaja na koži mora se ukloniti njegov izvor. To je sam koren dlake. Tu se i obrazuje gnojna infekcija. Problem upanih procesa se može rešiti samo trajnim uklanjanjem folikula dlake. Metodom laserske epilacije se uklanjaju i ožiljici na koži kao i tamne fleke na telu.

Da li je tretman bolan?

Pri uništavanju korena dlake laserom, pacijent može osetiti blagi bol. Od vrste lasera zavisi da li će se osetiti to peckanje na koži. Kod osoba koje su osetljivije na bol, pre tretmana se na kožu može naneti anestetik kao krema.

Na taj način je epilacija laserom bezbolna. Kod savremenijih lasera njihov svetlosni zrak uporedo usmerava i hladni zrak koji neutrališe bilo kakvu vrstu bola kod pacijenta.

Koliko vremenski traje tretman laserskom epilacijom?

Pored stručnog i iskusnog lekara za obavljanje uspešnog tretmana je jako važan i kvalitet aparata odnosno lasera sa kojim će se raditi postupak.

Trajanje tretmana laserske epilacije zavisi od regije koja se tretira. Tretamn uglavnom traje od 30 minuta do jednog sata. Važno je da nakon tretmana nije potrebno vreme za oporavak. Pacijent se odmah može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Kako se ponašati pre i posle tretmana?

Pre tretmana je potrebno da dlačice imaju doređenu dužinu. Treba ih prestati čupati iz korena. Dakle depilacija i čupanje pincetom treba prestati oko tri do četiri nedelje pre tretmana. Ovo se radi iz razloga kako ne bi dlačice bile u različitim fazama rasta. Samim tim bi se i broj tretmana laserom povećao. Izbeljivanje malja takođe nije preporučljivo. Dozvoljeno je samo površinsko uklanjanje malja, brijačem, depilacionim kremama ili makazicama.

Pri dolasku na tretman, dlačice moraju da budu dugačke oko jedan do dva milimetra. Koža mora biti prirodne boje, odnosno da nije prethodno izlagana sunčevim zracima ili sunčana u solarijumu. Tek posle četiri nedelje nakon izlaganja suncu, može se raditi prva laserska epilacija.

Izabranom lekaru koji će raditi tretman, treba reći koje lekove pacijent koristi ili ih je koristio u bliskoj prošlosti. Ukoliko neki lekovi imaju fotosenzitivna dejstva, treba usaglasiti lasersku epilaciju sa njihovom primenom.

Treba imati u vidu da je posle tretmana koža kod većine ljudi blago otečena i crvena (slično kao postupku mezoterapija tela). Te posledice su vidljive u narednih nekoliko sati. Izražajnije su kod osoba sa osetljivijom kožom tela. Lekar će posavetovati svog pacijenta da naknadno mazanje kremama, ili bilo kojim drugim proizvodima nije preporučljivo. Tretirani deo se može prati samo blagim sapunom u naredna 24 sata, ali i to sa velikom pažnjom da se koža dodatno ne iritira.

U narednih dva dana posle laserskog tretmana, površina tretirane kože izgleda kao da je bila izložena prekomernom suncu. Tada pomažu hladne obloge i kreme koje hidriraju kožu. Šminka se može koristiti već narednog dana, posle tretmana, ukoliko koža lica nije previše mekana.

Posle tretmana nije preporučljivo izlaganje suncu, niti solarijum, minimum dve do tri nedelje. Ne pridržavanje ovim savetima može dovesti do pojave ožiljaka ili hiper/hipo pimgentacije. Zato je potrebno koristiti zaštitnu kremu sa visokim faktorom (min.50) pri svakom izlasku na otvoreno. Saune, đakuzi, teretane i bazeni su strogo zabrenjeni u naredna dva dana posle tretmana.

Zašto tretmane treba ponavljati?

Dlake na našem telu rastu po određenim fazama i ne rastu sve istovremeno. U procesu rasta dlake postoji faza mirovanja i faza rasta. U fazi rasta u isto vreme može se naći 70%-90% dlaka na našem telu. Ostale su u fazi mirovanja.

Laserski snop može ukloniti samo dlačice koje su u fazi rasta. Tako se prvim tretmanom može ukloniti samo određeni procenat dlaka. Iz tog razloga je neophodna pauza između tretmana, da bi ostale dlaćice izrasle.

Vreme između dva tretmana, šta ne raditi?

U vremenu između dva tretmana ne smeju se uklanjati dlačice iz korena. Nije dozvoljeno njihovo čupanje pincetom niti upotreba depilacije. Te dlačice se trebaju uklanjati samo uz pomoć brijača ili makazica.

Kada su rezultati uočljivi i koliko je potrebno uraditi tretmana?

Posle samo jednog tretmana učinak izgubljenih dlačica je od 20% do 30%. Koji će procenat biti zavisi od toga u kojoj fazi rasta su tretirane malje. Međutim, ovo nije vidljivo odmah nakon tretmana. Potrebno je da prođe nedleju dana od urađenog tretmana. Tek posle tog vremena, bulkus dlačice izumire, a ostale atrofiraju. Sve ovo se dešava posle samo jednog tretmana laserskom epilacijom.

Vremenom malje postaju ređe i otpadaju. Dlačice je najbolje uklanjati kada aktivno rastu. Tretman bi trebalo da se ponovi posle četiri do šest nedelja, posle prethodnog tretmana.

Postupak od tri do pet tretmana se ubraja u jednu seriju. U zavisnosti koja regija tela se tretira tako treba i praviti razmak između tretmana. Najbolje je da on bude u periodu od dva do tri meseca. Tek posle toga malje bivaju proređenije, sporije rastu i tanje su.

Kako bi se zauvek rešili neželjenih dlačica, potrebno je uraditi 3 do 6 tretmana. Naravno stepen maljavosti je ovde od krucijalnog značaja. Takođe, za delove tela sa jačim maljama, broj tretmana je manji u odnosu na delove kože lica gde je potrebno više tretmana. Sa urađenim poslednjim tretmanom, potpuno je sigurno, da na tom određenom mestu dlačice neće više nikada rasti. Efikasnost laserske epilacije u svrhu uklanjanja maljavosti je veća od 95 %.

Kako bi se uklonilo i onih 5 % dlačica, tretman se može uraditi još jednom nakon godinu dana. Tada je akcenat samo na delovima kože gde su ostale dlake.

Kome se ne preporučuje laserska epilacija i koje su kontraidikacije?

Trudnicama i dojiljama nije preporučljivo raditi tretmane laserske epilacije

- Pacijentima koji imaju epilepsiju
- Pacijentima koji imaju lupus (ili druge autoimune bolesti vezivnog tkiva)
- Pacijentima sa vitiligom
- Pacijentima sa psorijazom

Delovi tela na kojima se ne koristi laser su predeo na licu oko očiju, ušna školjka i oko nosa

Posle tretmana se može javiti blagi otok i crvenilo kože tretiranog dela. Neželjeni efekti se povlače posle 15 minuta. U zavisnosti koliko je osetljiva koža pacijenta, ove posledice mogu trajati i naredna dva dana.

Na sveže osunčanoj koži moguća je pojava tmanih fleka, a njihovo zadržavanje se može produžiti i do nekoliko meseci. Sve nuspojave i promene na koži nakon tretmana su potpuno prolazne i retke. Svega 2% ukupne svetske populacije ne reaguje dobro na tretman laserskom epilacijom.

Za pacijenta je najvažnije da izabere ordinaciju gde će tretman da radi sertifikovan lekar uz pomoć medicinskog lasera. Lekar mora da ima praksu od minimum godinu dana kako bi sam umeo da obavi proceduru. Tretman laserom podrazumeva rad sa jakim aparatima, koji bi, ukoliko se ne koriste na pravi način, mogli da izazovu teške poseldice kao što su hipopigmentacija, trajni ožiljci ili opekotine.

Koji faktori utiču na uspešnost terapije?

Nakon terapije laserom, preporučuje se zaštita kože od direktnih sunčevih zraka. Kožu treba mazati kremom sa visokim faktorom 50. Savet je da se prvih sedam dana nakon urađenog tretmana tretirana koža ne izlaže uticaju sunca i solarijuma.

Kako bi laserka epilacija bila u potpunosti uspešna tretman zavisi od sledećih faktora:

- Debljine dlake i njene teksture

Da li je koža prethodno osunčana ili ne. (Najbolje je tretman raditi na koži koja ima prirodnu boju)

- Regije tela koji se tretira laserom
- Intervala između dva tretmana
- Nepoštovanja zadatog protokola
- Uzrasta i pola klijenta
- Hormonske ravnoteže klijenta
- Upotrebe pojedinih lekova
- Ranijih bolesti i stanja
- Veština doktora koji izvodi tretman

Rast dlačica na nekim regijama kao što su lice, vrat, bradavice ili pupak su pod konstantnim uticajem hormona. Pojava dlačica u ovim regijma može da se redukuje laserom, ali je njihov ponovni rast nakon izvesnog vremena moguć.

Lasersko uklanjanje dlaka najbolje funkcioniše na svetloj koži sa tamnim dlačicama. Kod osoba sa tamnijim tonovima kože, pigmentirana koža se takmiči sa folikulom dlake za lasersku pažnju. U zavisnosti od vrste lasera, tretiranje i ovakvih tipova dlačica daje odlične rezultate.

Nedoumice u vezi sa tretmanom

Najveći strah i predrasude kod pacijenata vezane su za tretman laserske epilacije na određenim regijama tela. To su predeli ispod pazuha, na preponama i oko dojki. Nedoumice da li laserski zrak utiče na mlečne i limfne žlezde je glavni razlog zašto odrešeni ljudi izbegavaju ovaj tretman.

Kako bi se uklonile te nedoumice, treba znati da zrak lasera prodire samo par milimetara pod kožu. On je umesern samo na melanin u folikulu dlake. Mlečne i limfne žlezde su postavljene duboko u ljudskom telu, a do njih ovaj laser ne dopire.

Mišljenje lekara

Lasersko uklanjanje dlaka je više nego samo “opadanje neželjenih dlačica”. To je medicinski postupak koji zahteva obuku za obavljanje i nosi potenicijalne rizike.

Ukoliko pacijent zeli da tretman prođe bez ikakvog rizika, najvažnije je da odabere lekara i ordinaciju gde je stručnost i iskustvo preduslov za dalju saradnju. Jako je važno da lekar ima iskustvo sa ovim tretmanom, kao i da je obučen za rad tretmana laserskom epilacijom na medicinskom laseru. Samo na taj način je obezbeđen siguran tretman i uspešno rešenje problema.

Iskustva i cena epilacije laserom

Iskustva ljudi nakon urađenog tretmana su više nego pozitivna. Rešenje za dugogodišnje probleme maljavosti i to trajno je veliko olakšanje za svakoga ko se bori sa dosadnim dlačicama na neželjenim mestima.

Problemi sa neželjenim dlačicama, danas više nisu nerešivi. Zahvaljujući laserskoj epilaciji i trajnom uklanjanju neželjenih dlačica sa svih regija na telu, život je olakšan, štedi se mnogo novca i vremena dok o uspešnosti tretmana ne treba posebno govoriti.

Tretmani laserskom epilacijom govore sami za sebe, a to potvrđuje sve više i više klijenata koji se sa zadovoljstvom okreću tretmanima trajnog uklanjanja neželjenih dlačica.