Botoks estetski tretman metoda za uklanjanje bora na licu


Od kada je počeo da se primenjuje tretman botoksom ova metoda smatrana je prilično invazivnom. Danas je upotreba botoxa prilično uobičajena i njime se tretiraju bore na licu, bore na čelu, redukuju se mišići lica i uklanjaju se bore oko očiju.

Primena botoksa u medicini je prisutna skoro četrdeset godina. Najviše se koristi u neurologiji, dok je botox svoj vrhunac dostigao u plastičnoj hirurgiji. Botoks lica i botoks kose su samo neki od tretmana koji su veoma delotvorni i sve popularniji u svetu.

Šta je Botox i kako deluje?

Toksina botulinica, Botulinum toxin A ili botoks je produkt bakterije clostridium botulinum. Posebnom farmakološkom obradom dobija se pročišćeni protein ove bakterije, botox, koji se koristi u estetske svrhe. To je slabo koncentrovana toksična forma, koja se upotrebljava kod raznih oboljenja kao deo zvanične terapije.

Botoks deluje na bore nastale mimikom lica, ali ne i na one koje se javljaju starenjem kože na prirodan način. Deluje tako što blokira nervne signale mišića odnosno sprečava njihove izražene kontrakcije. Samim tim se umanjuje nastajanje bora na različitim delovima lica.

Botox ili Botulinum toxin se upotrebljava od 1980. godine. Sa njime su se tada tretirali različiti poremećaji mišića u oftalmologiji i neurologiji. Sedam godina nakon toga ovaj protein je odobren od strane Američke agencije za kontrolu hrane i lekova.

Mogao se bezbedno upotrebljavati kod osoba uzrasta od 18 – 65 godina. Tada se sa botoksom počinju raditi tretmani uklanjanja izraženih i blagih bora na licu (na čelu, oko očiju i između obrva).

Botoks estetski tretman metoda za uklanjanje bora na licu

Botoks estetski tretman metoda za uklanjanje bora na licu


Postoji li razlika u preparatima Botoxa?

Preparat ko preparat, Botox je protein iste građe, jedino mu je promenljivo ima koje daju proizvođači. Najbitnije su ruke lekara koji vam ga aplikuje. Postoji novi oblik, doduše, datog proteina, ime mu je Dysport.

Šta je Dysport?

On je kao dete od Botoxa, tj.delić ukupnog proteina, tako da su njegovi benefiti brže davanje rezultata, duže trajanje (jer se sporije izbacuje iz mišića), oko 4-6 meseci, ali on ne parališe mišiće već omogućuje da postoje minimalne kontrakcije lica i samim tim ekspresije lica, ali bez bora. Neka klijentela preferira takve rezultate. Kao što smo ranije već rekli, sve je strogo individualno i potrebno je konsultovati se sa lekarom da bi se Vaše želje i očekivanja našli u realnosti.

Kako izgleda tretman?

Pre samog tretmana botoksom neophodno je konsultovati se sa lekarom specijalistom. Na ovaj način se detaljno određuju potrebe i želje pacijetna, dok lekar procenjuje stanje kože lica koje će se tretirati.

Na tretman je potrebno doći nenašminkanog lica. Pre početka intervencije na lice se nanosi anestezija koja je lokalna i u vidu kreme. Deluje nakon 30 minuta, što omogućava potpuno bezbolan tretman. Botoks se zatim aplikuje veoma tankim insulinskim mikroiglama. Preparat se ubrizgava u sam mišić ili subkutano u zavisnosti od dubine bore.

Tretman traje oko 15 do 20 minuta. Aplicirani botox blokira rad facijalnih mišića čijom se mimikom stvaraju bore.


Zašto se radi i kome se preporučuje tretman?

Kako koža lica stari, tako gubi elastičnost i čvrstinu. Pojava dubokih bora ili spuštene kože oko očiju i usana se uspešno redukuje botoksom. Botox se primenjuje kako za korekciju već postojećih, tako i za sprečavanje pojave novih neravnina i bora na licu.

Najviše se tretira gornja trećina lica, odnosno deo na čelu, između obrva i oko očiju. Zato je dobar za uklanjanje podočnjaka. Botoks relaksira mišiće lica i sprečava njihovo kontrahovanje. Koža ostaje glatka i nenaborana, dok je mimika lica ne oštećena.

Tretman se najčešće preporučuje osobama sa dinamičnim borama u vidu horizontalnih i vertikalnih bora na čelu i između obrva, osobama sa izraženim borama oko očiju ili oko usana. Najbolji efekti su vidljivi u slučajevima:


- Sprečavanja dubokih bora
- Ispravljanje asimetričnih kapaka ili obrva
- Uklanjanja bora oko nosa i na nosu
- Uklanjanja bora oko usta (tzv.smejalice)
- Kao prevencija u nastanku dubokih bora
- Uklanjanja bora na vratu


Paralisanje pojedinih facijalnih mišića, odnosno smanjenje njihove funkcije je glavni zadatak botoksa koji se injektira pod kožu. Koža ocrtava pokrete facijalnih mišiča, a njihovim blokiranjem smanjuju se bore. Bore na koži koje su duboke, efektom botoksa se značajno ispravljaju.

Efekat ovakvog tretmana traje određen broj meseci u zavisnosti od zdravstvenog stanja samog pacijenta, oštećenosti kože i godina njegove starosti. Ovakav tretman može lepo da se kombinuje sa drugim tretmanima, npr. mezoterapija lica.

Sa prvim borama može se koristiti i tretman botoksa. Za ovaj tretman nikada nije rano. Ako se ranije aplicira, odnosno sa pojavom manjih bora, verovatnoća da će se one zadržati na licu je veoma mala.


Bore na licu

Važno je znati da se ne mogu baš sve bore ispraviti ili ublažiti botoxom.

Bore na licu se mogu ispraviti botoksom ukoliko nisu nastale oštećenjima od sunčanja i ukoliko nisu nastale prirodnim starenjem kože. Savet lekara je da se izbegava tretiranje donje polovine lica ovim tretmanom. Zato, ako ste razmišljali o tretmanu u regiji oko usta, pogledajte hijaluron usne.

Razlog tome jeste upravo u delovanju samog botoksa. S obzirom da preparat blokira rad određenih mišića i smanjuje mimiku lica, nije preporučljivo da mišići donje polovine lica budu oslabljeni. Oni su važni za uobičajene svakodnevne funkcije. Ukoliko pacijent ima bore oko usana savet je da se to reši nekim drugim kozmetičkim tretmanom.


Bore na čelu

Bore na čelu mogu biti memorijske odnosno statičke, one koje su nastale čestom mimikom lica, a takođe postoje i dinamičke bore, odnosno one koje se formiraju samo kada se mišići čela kontrahuju. Ova regija lica je odlična za regulisanje neželjenih pojava tretmanom botoksa.

Efekat botksa ne traje kod svakog pacijenta isto. U zavisnosti kojoj grupi pripada pacijent, određuje se terapija. Kinetički pacijenti su idealni za tretmane bora sa botoxom, a to su oni ljudi kod kojih se bore pojavljuju samo kada se grče mišići lica. Kod ovakvih pacijenata je efekat botoksa najtrajniji.

Nakon urađenog tretmana botoksom, bore na čelu nestaju, a lice zadržava svoj prirodan izgled. Nekoliko dana posle intervencije ne sme se trljati i masirati regija koja je tretirana, kako se ne bi aplicirani botox raširio na okolno područje. Time bi se privremeno oslabili mišići koji nisu tretirani ovom metodom.


Bore oko očiju

Botoks u tretmanu za bore oko očiju je veoma učinkovit. Ova vrsta bora je najuočljivija pri smejanju. Koža iznad prati pokrete samih mišića, što uslovljava pojavu prevoja i bora. Više smejanja prouzrokuje više boranja kože na ovom delu. To ipak nije razlog da se prestane sa smejanjem. Sa godinama elastičnost kože se smanjuje i obrazuju se memorijske bore.

Botox je odličan izbor za regulaciju bora oko očiju, naročito što ovaj tretman može da se kombinuje sa drugim tretmanima, npr. hijaluronski fileri.

Prvobitno se botoks upotrebljavao kao tretman protiv neželjenih pokreta kapaka. Sadašnji tretmani podrazumevaju direktno aplikovanje preparata pomoću igle u mišićno tkivo, čime se blokiraju pokreti tog mišića. Time se bore oko očiju znatno redukuju.

Nakon toga koža na ovoj regiji lica je relaksirana, a mišići se pri smejanju ne kontrahuju. Rezultat je vidno smanjenje bora na čelu i oko očiju. Efekat je u potpunosti vidljiv nakon 7 do 10 dana. Moguća je prolazna pojava modrica ili blago oticanje tretirane regije.

Međutim, iako je primena botoksa počela još osamdesetih godina, još uvek se pouzdano ne zna kako preparat deluje na same bore i kesice ispod očiju. Treba imati na umu da je ova regija lica jako osetljiva i da je koža tu veoma tanka.

Zbog toga je zadatak lekara da prvo odredi da li su bore koje se nalaze ispod očiju, određenog pacijenta dinamičke ili fine linijice. Odnosno treba ustanoviti da li su te bore nastale smejanjem ili nekim drugim grčenjem mišića. Razlog tome je upravo u činjenici da botoks nije efikasan za fine linije bora.


Mišići lica

Efekti tretamana botoksom se najbolje postižu kada se preparat ubrizgava u ciljane delove lica, preciznim ubodima stručnog osoblja. Botox daje rezultate bolje simetrije samog lica. Vraća se prirodna zategnutost kože, bore se izjednačavaju i celokupni izgled je svežiji i lepši tonus kože.

Mikroiglama se ubrizgava preparat pod kožu, kako bi se mišići lica opustili i izgubili svoje svojstvo grčenja i kontrakcije.


Kako se ponašati nakon tretmana?

Važno je da se nakon tretmana ne masira regija u koju je aplikovan botox, odnosno botulinum A. Kao ozbiljne posledice može se javiti pad kapka, jednostrani osmeh, podizanje obrva, prekomerno suzenje očiju ili njihova suvoća.

Posle tretmana injektiranja botoxa nije preporučljivo:

- Konzumiranje alkohola
- Vežbanje
- Masaža lica kao i kozmetičko čišćenje lica
- Nošenje kaciga ili podvodno ronjenje
- Spavanje nakon tretmana (neophodno je da prođe minimum 4 sata od intervencije)
- Odlazak u solarijum ili saunu (3-4 dana posle tretmana)


Preoručljivo je da se tretirani mišići nastave koristiti i vežbati, neposredno posle zahvata, odnosno smejanje, mrštenje itd. je poželjno.


Botoks kose

Izloženost kose raznim spoljnim uticajima dovodi do toga da dlaka brzo gubi keratin. On pomaže kosi da se ispravi. Dlake koje imaju nedostatak keratina lakše pucaju, lome se i teže ih je negovati i ukrotiti.

Botoks za kosu je najnovija metoda regeneracije korena dlake. Tretman se zasniva na nezi kose koja je slična upotrebi preparata i maski za kosu. Ti sastojci obnavljaju i kontrolišu vlasi i daju im volumen. Sam tretman botoksa za kosu se radi pomoću koncentrovanog preparata koji se sastoje od aktivnih komponenti i utiče na regeneraciju kose i vlasišta.


Sastojci botoxa kose su:

- Vitmani E i B5
- Omega 3
- Amino kiseline
- Pšenični proteini
- Kompleks kolagena
- Ulje kavijara
- Antioksidanti


Za razliku od klasičnog tretmana botoksom, tretman za kosu ne sadrži botulinum toksin, glavni sastojak botoxa za bore. Ovaj tretman je svoje ime dobio po funkciji koju ima, odnosno zbog ispravljanja nepravilnosti same dlake, popunjavajući mesta na dlaci koja su oštećena.

Za to je najzaslužniji keratin. Njegova uloga je da obnovi dlaku, da je učini jačom. Ostali sastojci deluju dublje u korenu dlake i hrane je iznutra.

Posle jednog tretmana rezultati su vidljivi u naredna dva do četiri meseca. Prednost ovog tretmana je u tome što on prija svim vrstama i tipovima kose. Bez obzira da li je kosa ravna ili kovrdžava, dobri rezultati botoxa za kosu su jednako vidljivi. Posle tretmana kosa je obnovljena i dobija volumen.

Za koje bore i u kojim slučajevima se ne preporučuje botox?

Botox tretmani se koriste isključivo za gornju trećinu lica. Nije preporučljiva upotreba ove metode za redukovanje mišića koji su u svakodnevnoj upotrebi kao što su mišići usta.


Botoks ne treba koristiti:

- Ukoliko je na mestu gde treba raditi postupak prisutna infekcija
- Kod osoba koje su alergične na preparat
- Kod odoba koje imaju neurološke poremećaje
- U trudnoći i tokom dojenja
- Zajedno sa antibioticima i drugim lekovima koji opuštaju mišiće


Botoks se u novije vreme često koristi kod redukovanja hiperhidroze odnosno prekomernog znojenja, kod čestih glabobolja, problema sa mišićnim spazima i problema sa očima.

Za redukovanje pojačanog znojenja koristi se veće razređenje botoksa i samo se površinski unosi ispod kože. Time se smanjuje funkcija znojnih žlezda. Jedan ovakav tretman smanjuje pojačano znojenje na period od pola godine do godinu dana.


Da li je tretman bezbedan i koje su moguće komplikacije i neželjena dejstva?

Dobro je poznato da je botoks veoma otrovan. Samim tim postavlja se pitanje o samoj bezbednosti tretmana. Doktori tvrde da je botoks u estetskoj medicini potpuno bezbedan, samo ukoliko sa njim rukuje iskusan lekar.

Neželjena dejstva su minimalna. Svode se na lokalnu reakciju, koja se pojavljuje na mestu uboda, a to može biti otok, crvenilo ili blagi hematom. Jako retko se javljaju simptomi glavobolje, mučnine ili privremene slabosti mišića. Neželjeni simptomi su privremeni i ukoliko se jave, traju nekoliko nedelja.

Najvažniji je pravi izbor ordinacije i lekara koji će uraditi tretman. Savet je takođe da se traži bočica sa botoksom, kako bi se na etiketi pročitale informacije o koncentraciji i poreklu preparata kao i roku trajanja. Ukoliko bočica ne sadrži etiketu, tretman nije preporučljiv niti siguran i može izazvati ozbiljne posledice.

Da li će tretman u potpunosti biti uspešan isključivo zavisi od pacijenta i odabira prave klinike, odnosno ordinacije. Doktor koji radi proceduru mora biti edukovani deramatolog, a uslovi kontrolisani, sa sterilnom opremom.

Savet je da se izbegava tretiranje veće regije lica sa botoxom. Ovo može da izazove odsustvo mimike i pojavu neprirodnog izgleda, odnosno ukočenost lica bez ekspresija.


Koliko traje tretman i koliko ih je potrebno da bi se videli rezultati?

Tertman botoksom je veoma kratak. Traje svega nekoliko minuta, dok se preparat ne injektira pod kožu. U zavisnosti od starosti klijenta, stanja kože i potreba pacijenta zavisi i koliko će efekat tretmana da traje.

Posle tretmana dva do tri sata ne treba dirati lice rukama, trljati kožu niti se naginjati napred. Posle isteka ovog vremena pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima, bez ikakve bojazni da tretman može imati nuspojave.

Svaka sledeća upotreba ovog tretmana pruža duži efekat. Nakon urađenog prvog zatezanja lica, rezultati su vidljivi tek tri do sedam dana kasnije. Ako se tretman često ponavlja, mimika lica se svaki put manje obnavlja, što daje duži efekat terapije.

Za većinu klijenata je jedan tretman dovoljan. Ponekada je potrebno uraditi dodatnu intervenciju, u kojoj se aplicira samo mala količina botoksa kako bi se postigli bolji efekti podizanja kože. Bolje je prvo videti pun efekat, pa naknadno dodavati po malo preparata za korekcije.


Koliko traje dejstvo i šta se dešava nakon prestanka korišćenja?

Rezultati botoxa su vidljivi u narednih 4 do 6 meseci. Tretman se može ponavljati ukoliko to pacijent želi, na svakih šest meseci, ali to nije neophodno. Ne postoje kontraidikacije ukoliko se prekine sa botoksom. Koža se neće opustiti niti omekšati.

Veoma je važno naglasiti da je botoks itekako bezbedan tretman. Većina osoba se dvoumi da li u svoje lice ubrizgati otrov zarad lepote i time ugroziti svoje zdravlje. Botoks kada se ubrizga ostaje lokalizovan na tom mestu. Vremenom on gubi sva svoja dejstva, te je stoga neophodno obnoviti dozu.


Botoks pre i posle

Naša odgovornost i profesionalnost, naravno u bazi sa znanjem, dovešće vas do željenih efekata bez ikakvih posledica pre i posle botoks tretmana.

Efekti botoks pre i posle daju drastičnu promenu, koja se primećuje posebno kod osoba se veoma izraženim borama. Posle intervencije klijenti izgledaju zadovoljno, vraća im se samopouzdanje i mladalački izgled. Potreba da se sakriju godine nakon tretmana više ne postoji.

U naredna 72 sata nakon urađenog tretmana i injektiranja botoxa u kožu lica, bore se gube delimično ili u potpunosti kod velikog broja pacijenata. Posle tretmana botoxom koža izgleda sjajno, zato što se odmara od prekomerne i stalne kontrakcije mišića.

Prirodni botoks daje momentalne efekte podmlađenosti. Svi mišići lica, bore na čelu, kao i bore oko očiju se ovim tretmanom uklanjaju veoma brzo. Dakle, mladalački izgled lica se dobija sa samo jednim tretmanom.


Botoks iskustva naših klijenata

Ukoliko se pacijent odluči za botox cena može da varira u zavisnosti od regije koja se tretira ovim tretmanom. Takođe u zavisnosti od postizanja željenog efekta, zavisi i cena samog tretmana. Generalno botoks se naplaćuje po mernoj jedinici koja se injektuje u određeni deo lica.

Cena botoksa se određuje i uslovljena je njegovom čistoćom. Sam proces prečišćavanja botoksa je vrlo skup.

Iskustva ljudi koji su radili tretmane botoksom su više nego pozitivna. Sa naprednom medicinom više nema ukočenosti lica nakon tretmana, a efekti su očaravajući i zadovoljavajući ubrzo nakon izlaska iz ordinacije. Takođe, posle generalnog prestanka korišćenja tretmana botoks iskustva su ohrabrujuća. Koža se vraća u prirodno stanje, a pojava prekomerne opuštenosti lica ne postoji.

Botoks tretmani kao što su Dysport su savršeno bezbedni. U našem Anti aging studio Beograd, stručnost i profesionalnost celog tima na čelu sa dr Danijelom Babović je na visokom nivou. Botox je tretman koji se svakodnevno koristi u svetu, godinama u nazad. Do savršenih rezultata se sada može doći na brz i jednostavan način.